0877 629 340
Позвънете и поръчайте сега

Системи за водно подово отопление


Системата за водно подово отопление се използва за жилищни, административни, складови, производствени, изложбени и други обществени здания. Разработена е и специална система за подови за спортни зали. Аналогична система на отопление се използва и за подгряване на открити площадки (паркинзи, стадиони, летища, тротуари и др.),  при това на повърхността се създава положителна температура и се предотвратява заледяването на повърхностите, а снега се почиства с лекота.

В разглежданата система за подово отопление ролята на нагревателния елемент играят тръби с циркулираща в тях гореща вода, положени под повърхността на пода. Ниската температура на топлоосителя е основната отличителна черта на дадената система в сравнение с останалите видове радиаторни системи. За нормалната работа на подовото отопление се изисква топлоносител с температура само 30 – 50 0С.

В системите за подово отопление, освен тръби се използват и комплект колектори и стойки, към които се включват тръбите. Предлаганите от фирмите производители на системи за подово отопление разпределителни, запорни и регулиращи приспособления в комплект с прибори за автоматично регулиране, позволяват да се комбинират различните системи за отопление и по този начин да се поддържат в помещенията изискваните климатични параметри.

В рамките на програмите за енергийна ефективност, интерес представлява използването на стайни термостатични регулатори на температурата (същите, които се поставят на отоплителните прибори), монтирани в нагревателния контур.С тяхна помощ се постига автоматично поддържане на зададената от обитателите желана температура на помещението (когато хората са в стаята – комфортен температурен режим, когато хората ги няма – режим на понижена положиттелна температура). Това устройство представлява неголям компактен блок, който може да се инсталира на подходящото удобно място, например на входа на стаята.

 Тръби

В съвременните системи за подово отопление се използват полимерни тръби  от полопропилен, полибутен и напречно зашит полиетилен. По настоящем в болшинството от системите се използват тръби със защитен слой, който предотврява просмукването на кислород в топлоносителя.

Полимерните тръби  са високоустойчиви на натоварване,  на термично стареене, пластични и гъвкави. Такива тръби са корозоустойчиви, удароустоучиви и по вътрешната им повърхност не се отлагат утайки. Пти инсталитането на тръбите не бива да се превишава допустимия радиус на огъване.  (указан в техническото описание на тръбите), а за съединението им трябва де се използват само посочените от производителя комплектуващи елементи. Добре се налага  метода на студеното пресоване (рис.1). Такъв метод на съединение е абсолютно херметичен и надежден, което позволява системата да се разположи под монолитна подова замазка. Освен това се упростява и ускорява процеса на проектиране и монтаж, няма отпадъци (изрезките на тръбите могат да се използват); изключва се работата с големи количества крупнмогабаритни количества тръби.

 Монтаж

В общия случай монтажа на водното подово отопление се извършва по следния начин. На изравнената основа се полага топлоизолация. По-нататък се осъществява разполагането на тръбите на определена крачка и в нужната конфигурация (спирала, зиг-заг, „охлюв” и т.н. – рис.2). При наличие на големи отопляеми площи се използва също така и конбинирано инсталиране на тръбите. Приемане решенията за конфигурацията на тръбната инсталация се взема от дизайнера на помещението и проектанта му с цел рационално използване на топлинната мощност на инсталацията. При това се отчира размера, планировката и предназначението на помещението, конфигурацията на външните стени и разположението на прозорците, мястотто на разположението на колекторния възел или стойките, а също така необходимостта от деформационни шевове и тяхното разположение.

Разполагането на тръбите по приетата схема на нагряващия контур и закрепването им към топлоизолационните плочи се осъществява или с помощта на скоби или на первази с различна конфигурация, разположени в мрежа на отделни панели, или с използване на удължени рейки и други методи (рис.3).

Панелите с фиксатори  максимално ускоряват процеса на монтаж. Най-често се използват при инсталацията на отоплителни контури върху покривни плоскости. За по-здраво съединение са снабдени с бразди. Термоударната обработка на повърхността на блоковете защитава тръбите от повреда до момента на поставяне на скобите.

За монтажа на подовото отопление в  помещенията с ниски тавани или в реконструирани помещения се използват по-компактни мини-блокове с фиксатори. Ако монтажа на системата трябва да се извърши на  големи площи , се използва система за закрепване спомощта на скоби към изолационните подложки, покрити с водонепроницаемо фолио и разположени на необходимата крачка тръби. Има и съответния инструмент, облекчаващ монтажа.

Тръбата може да се монтира на  металическа мрежа  с определена крачка. Мрежата се инсталира непосредствено върху защитното фолио, а към него се прикрепят тръбите. Мрежата след поставянето отгоре на циментовата замазка на пода го армира и допълнително повишава неговата механична устойчивост.

След поставянето на тръбите и включването на тръбопровода, системата преминава през изпитания, след които се залива циментовата замазка. Трябва да се има предвид, че в хода на проектирането на подовото отопление на помещенията с по-голяма повърхност, се създава карта на отделните участъци на системата – модули, които участъци се заливат поотделно. Между модулите се оставя разстояние – температурен шев , който отчита и поема температурното разширение на циментовата замазка. Във връзка с това, че тръбата може да преминава през няколко модила на системата, то в местата на преминаване през температурните шевове се надява върху основната тръба част от друга гофрирана тръба или се поставя специална метална втулка.

В случаите когато е непрепоръчително или невъзможно заливането на циментова замазка, например стари сдания с подове от гредоред или дъсчен под, може да се използва метода за закрепване на нагреевателните тръби непосредствено под носещата повърхност с помощта на алуминиеви пластини („сух” метод на инсталация).

При  изпълнение на монтажа на системите е необходимо да се обърне внимание на следните моменти :

·         Всички довършителни работи в помещенията трябва да са завършени преди началото на монтажа на тръбите, за да не се повредят или замърсят;

·         Преди началото на монтажа трябва да се направи хидро- и пароизолация на пода и стените;

·         След заливката на цимента е необходимо да се изчака нужния срок (около 21 дни) за пълното и правилно застиване на циментовата замазка на пода, преди да се включи системата на подовото отопление;

Върху подготвения „топъл под” може да се положи практически всякаква подова настилка (паркет, балатум, плочки др.), което трябва предварително да се подбере, още на етапа на проектиране на системата, при началните разчети.

Както показва практиката,, монтажа на системите за водно отопление е малко по-скъп от електрическите (около 1,6 – 2 пъти). Но ако се отчетат по-нататъшните експлоатационни разходи, то окончателната цена ще се окаже еднаква.

Изчисти маркираните Сравни
{{ p.title_bg }}